Pasja šola – da ali ne? Če imate rodovniškega ali nerodovniškega psa je popolnoma vseeno, zagotovo je odgovor le eden: DA! Če vam je področje – šolanje psa že dobro poznano, ste izkušeni in ste že uspešno izšolali prejšnjega psa, vam odličen odpoklic ne dela preglavic, vaš pes obvlada hojo ob nogi in je popolnoma pozoren na vas, predvsem pa povsod uspešno sobivate s svojim psom, bi vam obisk v vam bližnji šoli, seveda je to pasja šola, ponovno toplo svetovali.

Pasja šola je naložba v psa za celo življenje!
Pasja šola je naložba v psa za celo življenje!

V kolikor pa ste popolni začetnik, nikar ne imejte predsodkov in pogumno obiščite vam najbližnji pasji poligon in kinološko društvo ter se jim pridružite. Vsi smo nekoč začeli in bili s svojim psom nespretni. Le inštruktor in pasja šola vas bo s svojim znanjem in izkušnjami lahko vas in vašega psa usmerjal pri delu. On takšnem sodelovanju je, verjemite – šolanje psa mnogo enostavnejše in uspešnejše.

Načini šolanja so se v zadnjih letih precej spremenili. Zagotovo vam šolanje s pozitivno motivacijo ni tuje in so vam poznane vse osnove uspešne socializacije, vendar vam dobra pasja šola omogoča tudi stik s sodobnim znanjem ki ga danes lahko ponudi vsak kinološki inštruktor Kinološke zveze Slovenije. Za vsakega psa je pomembna prisotnost drugih psov, saj se uči izpolnjevati povelja vodnika umirjeno in ne ozirajoč se na bližino drugih psov in ljudi. Hkrati je za vodnika to priložnost družiti se z istomislečimi – drugimi ljubitelji psov.

Zabavno pa je tudi za vašega psa, saj se mu v času vadbe popolnoma posvečate, inštruktor pa budno bdi nad tem, da pri tem ne ravnate tako, da je vaš pes za svojo odzivnost pravočasno pohvaljen in nagrajen. Hkrati se boste seznanili z novimi kinološkimi disciplinami, kot so rally obedience, delo z nosom, trikci … ki bi vašemu psu morda predstavljale pravo sprostitev, vam pa dodatno veselje.

Igra vodnik in pes – nadzirana in pravilna igra -  Pasja šola je vir pozitivnih izkušenj!
Igra vodnik in pes – nadzirana in pravilna igra – Pasja šola je vir pozitivnih izkušenj!

Prav tako pasja šola ponuja pregled nad razvojem pasje opreme, inštruktorji vam bodo namreč znali dobro svetovati, da se boste dobro znašli v množici ponudbe na trgu in prepoznali ustrezno trgovino za pse. Široka paleta povodcev, od klasičnih do zelo praktičnih gumiranih povodcev, ki vam bodo olajšali marsikateri sprehod.

Izberite kaovosten povodec - na fotografiji gumiran povodec Comfort dog plus
Izberite kakovosten povodec – na fotografiji gumiran povodec Comfort dog plus.

Za šolanje na primer niso več »pravilo številka ena« ovratnice na zateg, ampak se pse uči mirne hoje ob vodniku s pozitivno motivacijo – nagrada je hrana ali igra, tudi uporaba klikerja vam ne bo tuja. Da ne omenjamo izjemnega pomena pravilne igre, ki predstavlja osnovni gradnik odnosa z našim psom! Prav pasja šola vas bo naučila, kakšna je pravilna igra s psom in katere igrače so najustreznejše prav za vašega psa, ki lahko prinesejo tudi ustrezne rezultate. Ne pozabite tudi na ustrezno opremo vodnika za šolanje psa. Dobri gumirani škornji, brezrokavnik in še kaj je potrebno, pa ne bo prav nobeno vreme ovira, da se ne odpravite na poligon, ko bo na vašem urniku pasja šola.

Pasja šola po vsej Sloveniji z začetkom marca odpira svoja vrata tečajnikom kinoloških društev. Teh je v Sloveniji v okviru KZS danes že blizu 120, zato vam predlagamo, da se pozanimate pri svojih »pasjih znancih«, katero vam svetujejo, predvsem pa katera je vam blizu. Če ste pripravljeni vložiti nekaj več časa v svojega psa in ga ustrezno vzgojiti za celo življenje, bo naslednjih nekaj mesecev pasja šola vaša pomembna skrb! Morda poznate nenapisano pravilo »Leto dni na povodcu, preostanek pasjega življenje brez!«. Zavedati se je potrebno tudi, da so današnje okoliščine, v katerih psi prebivajo nami mnogo drugačne, kot je bilo to pred leti…psi lahko z nami prebivajo le, če so dobro in pravilno socializirani ter nato tudi dobro izšolani. Nihče si v urbanem okolju ne more privoščiti psa, ki je nestrpen do njemu neznanih ljudi, psov in ki je neobvladljiv v njemu nepoznani situaciji. Pasja šola vam bo pomagala, da boste lažje razumeli, da urbano okolje zahteva tudi prilagoditev psov. Izjemnega pomena za dolgoletno prijetno sožitje človeka in psa je, da se zavedamo pomena socializacije! Če boste v mladička vložili več energije in časa, boste imeli pozneje veliko manj dela, da ga ustrezno izšolate, seveda pa kot pri ljudeh vzgoja psa traja celo življenje. Prav vsi smo radi najboljši »strokovnjaki« za svojega psa, a nič ne škodi, če nas naša pasja šola nauči, kako iz psa narediti partnerja, s katerim bo sobivanje ne le prijetno, ampak mogoče vedno in povsod – doma, v mestu, na počitnicah. Nemalokrat pasja šola poskrbi tudi za nova prijateljstva, tako med vodniki kot med psi, »pesjanarji smo pač nekakšna posebna vrsta ljudi« in hitro najdemo skupen jezik. In nenazadnje, ni je za nas – pesjanarje – boljše stvari (zagotovo pa isto velja tudi za našo okolico) kot lepo vzgojen kosmati družabnik, naš brezmejno zvesti prijatelj pes 🙂

Prepričajte se sami, mi pa vam povemo, da je pasja šola zakon – za pse zagotovo!     

Dušica in Majdi

X