DryBed ali “suha postelja”

Zaradi posebnega postopka izdelave, katerega cilj je doseči imitacijo ovčjega kožuha in njegovih prijetnih lastnosti (mehkoba in zračnost), je DRY-BED izjemno uporabna odeja! Pogrnete jo lahko kjerkoli, vašemu psu bo na njej udobno , toplo – a ne vroče, saj dolžina in gostota vlaken omogočata kroženje zraka med psom in talno površino! Le peščica proizvajalcev iz Anglije lahko izdela tovrstno imitacijo ovčjega kožuha. Zaradi svojih lastnosti se množično uporablja med lastniki psov in drugih hišnih ljubljencev. Pogosta je tudi v veterinarstvu (različica VetBed). Njegova različica (Medical bedding) pa zaradi svojih odličnih lastnosti v medicinskih posteljah . Tradicionalni angleški Dry-Bed imamo spet na zalogi v kar 10 različnih vzorcih!

V 70.letih prejšnjega stoletja so nastali prvi zametki…v iskanju rešitve za mučne preležanine težkih bolnikov in vnetij kože ob nezaceljenih ranah ali po operativnih posegih, so v Angliji prišli na idejo in nastala je –  imitacija ovčjega kožuha oz. njegovih lastnostih.

Kako je nastal Dry-Bed? Prvi zametki so bili v 70. letih prejšnjega stoletja. V iskanju rešitve za mučne preležanine težkih bolnikov in vnetij kože ob nezaceljenih ranah ali po operativnih posegih, so v Angliji prišli na idejo o imitaciji ovčjega kožuha oz. njegovih lastnostih. Uporaba mehkih in zračnih podlog za medicinske postelje, da bi nepokretne bolnike obvarovali pred preležaninami. Podobne zahteve so že od nekdaj bile prisotne tudi v veterinarski stroki. Za vsa postoperativna okrevanja živali je izjemno pomembno, da ležijo na udobnem, da jim ni vroče in da so operirani deli telesa na suhem. In tako se je pričel razvijati proizvod za potrebe veterinarske stroke, ki je skozi leta dobil komercialno ime Dry-Bed oziroma Vet-Bed (krajše za Veterinary bedding – da operirane živali lahko okrevajo brez dodatnih zapletov zaradi dolgotrajnega ležanja na majhnem prostoru.)

Trdna podlaga (trdo platno z gumirano narebranimi sloji vzdolžno ob spodnji strani tkanine) in cca 25 do 28 mm vlaken – imitacija ovčje dlake. Tako združen material je zagotovil zračnost in udobnost, hkrati pa je zaradi trdne podlage in zelo gostih vlaken, omogočil, da je vlaga prodrla skozi vanj, vse do podlage in koža bolnika je ostala suha oz. se je lahko osušila! To so bili prvi zametki takrat še ne slutenih razsežnosti uporabnosti ene različice/izpeljanke, ki jo danes lastniki psov poznamo kot DryBed!

Material s takšnimi lastnostmi je vsestransko uporaben! Proizvajalci so ga ponudili tudi veterinarjem, za bolne živali oz. za okravanje operiranih živali. Njegova ekspanzija na veterinarskem oz. u uporabi za hišno oskrbo pa se je pričela z dnem, ko so vzreditelji odkrili kakšne prednosti jim prinaša uporaba tovrsnih kosmatih dek kadar so njihove psice imele mladičke!
Za splošno uporabo, oziroma za ljubitelje in lastnike psov je idealen DryBed, saj je poleg mehkobe in zračnosti njegova temeljna značilnost tudi ta, da je protizdrsen! Antislip! Ta lastnost je še kako pomembna za vse lastnike hišnih ljubljencev, ki imajo iz kakršnih koli razlogov težave pri hitrem vstajanju na gladkih površinah kot so: ploščice, laminar, parket, linolej, marmor … DryBed bed se pod še tako okornim psom ne bo premaknil, saj ima s spodnje strani dodana gumirana rebrca, ki se oprimejo gladke površine in psu tako ob vstajanju ne drsi!

Da bi DryBed imel lastnosti zračnosti in udobnosti, mora imeti določene tehnične lastnosti. Dolžina in gostota vlaken sta pri tem izjemnega pomena. T.i. srednja kvaliteta pomeni, da je

gramatura med 1200 – 1450g/m2 in dolžina vlaken med 28 in 30mm.

Tanjši – t.i. »light DryBed« ima gramaturo 800 -1200 g/m2 in je običajno printanih in ne tkanih vzorcev. Vlakna su tudi krajša in takšna struktura ne omogoča prodiranja vlage skozi material da bi koža psa ostala suha in zračna! Tovrstna različica nima osnovnih lastnosti DryBeda. Ne zagotavlja suhega ležišča vašemu psu!

Originalni angleški in nezdrsni (antislip) DryBed – pasja odeja –  je praktična deka, na kateri lahko vas pes leži zunaj ali v hiši. Gumirano narebrena spodnja stran daje odeji protizdrsnost in vašemu psu ob hitrem vstajanju na gladki površini ne bo zdrsela izpod nog !!! Nakosmatena vlakna so dolga med 28 in 30 mm in teže 1300 g/m2. Lahko jo perete v pralnem stroju do 40°C, sušenja v sušilcu pa ne priporočamo.

Je primeren za splošno uporabo povsod tam, kjer želite svojemu psu zagotoviti udobno ležanje in vedno suho površino! Zaradi posebne imitacije “ovčjega kožuha” bo vaš pes vedno na suhem! Vlaga prodre skozi debela vlakna na dno (tla), zrak pa kroži med pasjo kožo in podlago! To je v bistvu udobna in zračna pasja deka, ki jo na tla lahko položite kjerkoli: zunaj na trdih in hladnih površinah, v hiši na gladkih površinah (ob vstajanju se psu ne bo izmaknila izpod nog, saj ima antislip spodnjo stran!).

DRY BED ima to prednost, da ga lahko preprosto stresete in operete v pralnem stroju! Vsepovsod na pot ga vzamete s sabo! Vaš pes bo vedno ležal na udobnem in suhem prostoru, saj mu to zagotavlja Dry-Bed s svojimi lastnostmi – imitacijo ovčjega kožuha!

V Angliji ga izdelujejo le najkvalitetnejši proizvajalci, saj je postopek proizvodnje zahteven in poleg opreme zahteva tudi tradicijo in izkušnje!

Torej najpomembnejša lastnost, zaradi katere rečemo DryBed-u tudi »suha postelja« sta gostota in dolžina vlaken! Prva mora biti med 1200 in 1450 g/m2, druga pa med 25-28 mm, da mu lahko zagotavljata te lastnosti!!!

  • Zračnost
  • Mehkobo
  • Udobnost
  • Prodiranje vlage na tla, stran od kože
  • Nealergenost
  • Ni strupen in ne draži

 

Sporočamo imeni obeh izžrebank naše nagradne igre:

https://www.facebook.com/Comfort-dog-plus-432027193553042/

to sta: Katja Pavlas in Andreja Lah Pucelj

Čestitamo!

X