DryBed ali “suha postelja”

Zaradi posebnega postopka izdelave, katerega cilj je doseči imitacijo ovčjega kožuha in njegovih prijetnih lastnosti (mehkoba in zračnost), je DRY-BED izjemno uporabna odeja! Pogrnete jo lahko kjerkoli, vašemu psu bo na njej udobno , toplo – a ne vroče, saj dolžina in gostota vlaken omogočata kroženje zraka med psom in talno površino! Le peščica proizvajalcev iz Anglije lahko izdela tovrstno imitacijo ovčjega kožuha. Zaradi svojih lastnosti se množično uporablja med lastniki psov in drugih hišnih ljubljencev. Pogosta je tudi v veterinarstvu (različica VetBed). Njegova različica (Medical bedding) pa zaradi svojih odličnih lastnosti v medicinskih posteljah . Tradicionalni angleški Dry-Bed imamo spet na zalogi v kar 10 različnih vzorcih!

V 70.letih prejšnjega stoletja so nastali prvi zametki…v iskanju rešitve za mučne preležanine težkih bolnikov in vnetij kože ob nezaceljenih ranah ali po operativnih posegih, so v Angliji prišli na idejo in nastala je –  imitacija ovčjega kožuha oz. njegovih lastnostih.

Tri razstave hovawartov

Najlepši samec (razred Prvaki – Odlično1, CAC) – klubski prvak in BOS na razstavi v Nemčij

Članek je objavljen tudi v Reviji KINOLOG, številka september 2016

Besedilo Dušica Bučer, fotografije arhiv sodelujočih klubov

Tri razstave hovawartov

Crème de la crème

 

 

 

 

Čestitamo za izjemen uspeh!


Ponosni smo, da sta v samem svetovnem vrhu tudi Sara Smerdel in Sebastijan Strašek, ki svoje pse hranita z našo hrano CHAMP!

Na 22. IRO SVETOVNEM PRVENSTVU sta oba tandema dosegla vrhunski 3. mesti – Sara & Ora v iskanju na ruševini, Sebastijan & Thor v iskanju pogrešanih v naravi!

Čestitamo za izjemen uspeh!!

Koristen nasvet s seminarja Lind-Art©


Vodnica Judith Lohaus in njen hovawart – gib (iztegnjena razprta dlan), ki ga prikazuje fotografije se imenuje “Geistigel Zügel” in izjemno poveča koncentracijo psa!

Preberite celoten prispevek.

Dušica

Lind-Art© ali tankočutne vajeti

V Leobnu (Avstrija) sem se udeležila izvrstnega seminarja, ki je v treh dneh zajel dve vedno zanimivi temi: Pravilna igra s psom in Harmonija človeka in psa (»Richtig mit dem Hund spielen« in »TEAM-Balance«) po Eckartu Lindu. S sabo sem vzela svojo 9-mesečno psičko hovawartko Dorio Grofje Celjski.

Za Lind-Art smo morda že vsi vsaj slišali, ali pa tudi ne. Vsekakor je to nekaj, kar povezuje človeka in psa ter obratno. Gre za svojevrstno umetnost harmonije v odnosu  umetnost harmonije v odnosu vodnik-pes.

Foto: Antje Engel

Lind-Art ni metoda, ne športna smer, niti športna disciplina. V človekovem odnosu, predvsem v želji po harmoniji lastnika in njegovega psa, je alternativa, ki je pritegnila tudi zanimanje strokovne javnosti. V svojem bistvu je usmeritev, ki jo je utemeljil, raziskoval in razvil prof. Eckart Lind. Leta 1995 je v Avstriji rojeni (1945, Lienz) profesor klasične kitare in kinološki trener objavil strokovni kinološki članek, s katerim se je »usmeritev« Lind-Art prvič predstavila in od takrat naprej se širi in ima vedno več privržencev. Z njegovo objavo je prof. Lind ustanovil Lind-Art©. Svoja raziskovanja in spoznanja je strnil v članek o aportiranju. Kot kinološki trener se je v devedesetih letih prejšnjega stoletja znašel v situaciji, ko takratnih spoznanj, metod in načina šolanja ni želel več uporabljati. Iskal je alternativo in jo tudi našel. Za Lind-Art je zelo primeren malce poetičen opis: gre za tankočutne vajeti, ki nam ponudijo neizmerno paleto možnosti, da s svojim psom postanemo harmonično usklajen par. Če bi želela povedati dobesedno, bi morda morala zapisati uravnotežen par, ki za uporabo Lind-Arta nima nobenih omejitev: ne starostnih, ne zrelostnih in ne pedagoških. Profesor Lind zagovarja usmeritev, da je treba psa motivirati tako, da z zanimanjem in veseljem sodeluje z nami.

Foto: Antje Engel

Sama sem pred leti uspešno tekmovala na regijskih tekmovanjih šolanih psov in se redno udeleževala strokovnih seminarjev s področja sledi, poslušnosti in obrambe v tujini. Pasma, ki jo imam že skoraj 20 let in ki jo od leta 2012 tudi vzrejam, izhaja namreč iz tujine, Nemčije. Ko sem iskala znanje, seveda nikoli nisem podcenjevala domačih strokovnjakov, le specifičnost moje pasme mi ni dala druge možnosti. Žal imam kot sodnica in vzrediteljica vedno manj časa za redne treninge in na aktivne tekmovalne čase z mojimi hovawarti me spominjajo le pokali v vitrini. Tudi sama sem že bila v situaciji, ko z uporabo izkušenj in znanja nisem našla prave poti, da bi s svojim psom dosegla želeni uspeh/izvedbo določene vaje. Takrat sem si optimistično rekla: »Mora biti kakšna alternativa!« Ne spominjam se, kdaj sem prvič slišala za »lindart«. Moja želja, da se nekoč vendarle pobliže spoznam s to metodo šolanja – takrat sem bila namreč prepričana, da je to metoda –, se mi je letos končno uresničila. 

Predavateljica seminarja je bila dolgoletna trenerka Lind-Arta in licenčna vodja seminarjev, dolgoletna aktivna kinologinja Antje Engel iz Avstrije. Kot mi je sama povedala, se je pri svojem kinološkem delu tudi ona nekoč znašla v situaciji, ko preprosto ni vedela, kako naprej. Odkrila je alternativo profesorja Linda in se začela izobraževati (več o Antje lahko preberete na njeni spletni strani).

Foto: Antje Engel

Njen najmlajši pes je tudi pasme hovawart in prihaja iz moje psarne Grofje Celjski. Tako sem imela še dodatni razlog za udeležbo na omenjenem seminarju. Program je bil do podrobnosti zasnovan in znanje o delu s psom po načinu Lind-Art smo lahko »zajemali z veliko žlico«. Da je delo potekalo tekoče, je Antje imela ob sebi še tri pomočnice, licenčne trenerke: Aliki Busse, Wally Lowak in Gabi Kilger. Sodelovalo je 28 vodnikov s psi različnih pasem in starosti. Seminar je bil zelo premišljeno razdeljen na različne sklope: dopoldanski del je bil skupinski (teoretični in praktični), popoldan smo delovali v štirih manjših skupinah. Dopoldne smo pridobivali nova znanja, popoldne smo jih praktično izvajali. Vsak vodnik je bil s svojim psom vsaj 4-krat na vrsti. Vaditi smo morali tudi brez psov … Lind-Art vključuje celo paleto naše osebne gestike in mimike, akustike in gibanja. Naše trenerke so želele, da jih najprej sami prepoznamo, se jih zavedamo … In smo vadili v parih … Zares nenavadno, a neverjetno koristno! Vsak dan so člani naših skupin ostali isti, naše trenerke pa so skupine menjale. Priznam, s takšnim pristopom vodenja sem se srečala prvič. Bilo je naporno, vendar nadvse zanimivo in poučno!

Foto: Antje Engel

Antje je poleg vsega omenjenega v seminar vpletla tudi »rdečo nit«. Vsak dan smo se pred skupino v krajšem nastopu zvrstili vsi udeleženci s svojim psom, tako da smo v treh dneh vsi prišli na vrsto. Vsakemu je Antje dala točno določeno nalogo in časovno omejitev za njeno izvedbo. Moja naloga je bila naslednja: brez pripomočkov (povodca, igrače, priboljška), brez uporabe psičkinega imena in katerega koli povelja, sem v določenem delu poligona morala doseči, da je psička nenavezana ostala v moji bližini 30 sekund in se zanimala zame. No, preden se je začelo najinih 30 sekund, sem smela psičko pripraviti z uporabo vsega, kar sem imela na voljo: hrano, igračo, povodec, povelje. Ko sem presodila, da sva pripravljeni, sva začeli z vajo. Teh 30 sekund se je neskončno vleklo in psička je najprej z zanimanjem bila ob meni, potem pa sem komaj zdržala do konca, da ni ušla stran. Vse jo je zanimalo. Enkrat sem se seveda zmotila in jo poklicala po imenu (česar ne bi smela). Smela sem uporabljati različne kretnje, gibanje, zvoke. Na koncu sva se smeli poigrati in Antje je komentirala, kar sva prikazali. Seveda je bilo zelo poučno! Za naju absolutno, za druge udeležence morda še bolj. Saj šele ko vidimo druge, lažje ugotovimo, kaj bi morali narediti drugače, kje bi se dalo bolje odreagirati in podobno.

Bili smo zelo pisana druščina, naši psi različnih pasem in starosti, vsak od nas s svojimi vizijami in željami. A eno nam je bilo skupno: kako s svojim psom čim manj stresno skozi življenje. To je bil zagotovo naš skupni imenovalec.

Foto: Antje Engel

Kaj Lind-Art zares je … Kaj pomeni uporabiti spoznanja po profesorju Lindu? Kaj nas njegova usmeritev pravzaprav uči?

Zagotovo je Lind-Art usmeritev, ki nam pomaga, da s svojim psom postanemo harmoničen tim. Pri tem ni pomembno, kakšne ambicije imamo, katero smer športne kinologije smo izbrali. Tudi če nam je naš štirinožni prijatelj le v veselje, nam bodo ta spoznanja zagotovo prišla zelo prav! Lind-Art namreč temelji na socialnih momentih in jih postavlja v ospredje odnosa človek-pes. Socialen v smislu strpnosti in vljudnosti drug z drugim, spoštljivosti. Za pse vemo, da so socialna bitja, ljudje pa mnogokrat spregledamo tankočutnost v komunikaciji z živalmi, žal. Odnos s psom torej gradimo s pomočjo komunikacije, motivacije, avtoritete in igre, razvijamo in prilagajamo ga svojemu psu. Šele ko dojamemo, koliko različnih variacij zajema, smo sposobni postaviti trdne temelje harmoničnega odnosa s svojim psom. Zagotovo je Lind-Art umetnost … ker je zares umetnost psa zadržati v istem čustvenem stanju ves čas vadbe (če se omejim samo na izvajanje določenih vaj katere od športnih disciplin). Šele ko igra postane vadba in ko je vadba le igra – potem smo dojeli umetnost, ki je utemeljena kot Lind-Art. V komunikaciji uporabljamo mimiko, gestiko, gibanje, pomiritev, akustiko, vonj (hrana) in plen. Z njihovo pomočjo motiviramo. Kjer bi sicer uporabili avtoritativne metode, kot so prisila in pritisk, nas prof. Lind opomni in nauči, da avtoriteto uvedemo na naraven način, kot ga živali poznajo v medsebojnem odnosu. Pravilno posredovana avtoriteta našega psa pomiri in dodatno motivira, kar je zelo pomemben temelj v šolanju t. i. team-balancea, ki je bistveni del Lind-Arta. Poznavanje socialnih odnosov med živimi bitji je osnova za vzpostavitev atvoritete.

Foto: Antje Engel

In ne nazadnje – ali se znamo pravilno igrati s svojim psom? Najbrž vse prevečkrat pozabimo, da igra ni le vlečenje igrače in njeno metanje vstran ter prinašanje nazaj … Igra psu zagotovo pomeni mnogo več in njen način je zelo pomemben, saj mora tudi pes v njej zares uživati. V naravi je plen skrit, nato oživi, se premika, postane zanimiv in začne bežati, se izmika. Vendar se plen ne preda … bori se za svoj obstoj, a na koncu vendarle omaga. Zmagovalec ga samozavestno premaga, pokonča in prepusti avtoriteti … kaj pa v naši igri s psom? Morda imamo prav ob zaključku igre nehote situacijo, ki je našemu psu, zaradi pomanjkanja harmonije v našem odnosu, stresna? Na seminarju smo imeli možnost videti kar nekaj takšnih primerov. Antje nam je razložila, da je prav ta moment čustvenega stanja psa tista šibka točka, na katero nismo pozorni… da obstajajo po Lind-Artu tudi drugi načini igre in sproščanja psa, t. i. »Objekt-freie Spiel« oz. igra brez igrače. V praksi smo se preizkusili, kako to zmoremo sami, in vsi smo bili navdušeni. Zanimiva podrobnost je tehnika, ki se jo uporablja, t. i. »Geistiger Zügel«. Gre za široko razprto dlan, ki jo nenadno odločno pomolimo psu pred oči in ga v trenutku ustavi. Deluje kot »ročna zavora« sredi igre. Kadar se odločimo in jo uporabimo, neverjetno pridobimo na koncentraciji!

Foto: Judith Lohaus

Torej, če povzamem: Lind-Art nas uči, da se potrudimo psu vse tisto, kar od njega želimo in pričakujemo, jasno prenesti nanj brez stresa tako, da nam z zanimanjem sledi in sodeluje z nami. To je zagotovo svojevrstna umetnost, saj temelji na doslednem upoštevanju medsebojnih socialnih momentov in vključuje štiri pomembne segmente: komunikacijo, motivacijo, avtoriteto in igro.

Več informacij na: www.lind-art.de
Članek je objavljen tudi v Reviji KINOLOG, številka oktober 2016.

Dušica Bučer

Nagradili smo najlepše na ATIBOXu!

S stojnico smo se predstavili na letošnji Svetovni razstavi nemških bokserjev, ki je potekala 21. in 22. maja na Rogli! ATIBOX je sinonim za največji razstavni dogodek med bokseraši in nazivi najlepših vse leto odmevajo po vsem svetu.

Izmed 645 udeležnih je bilo med najlepše ocenjenimi kar nekaj slovenskih predstavnikov, vsem najlepše čestitamo! Najlepši izmed najlepših so bili nagrajeni z našimi ležišči Comfort!

Več o prireditvi in rezultate si oglejte na povezavi.

Dušica, Dušan, Majdi

Alu boksi – vedno najdemo optimalno rešitev!

Veseli smo pohval naših zadovoljnih strank! Tako smo za aktivno uspešno agility inštruktorico in tekmovalko po meri njenega električnega avtomobila izdelali poseben dvojni aluminijast boks.  Ker se v dvojnem boksu vozijo trije psi, je en del boksa večji za dva psa, in drugi del ožji, za tretjega psa. Tako je prostor kljub majhnemu avtomobilu maksimalno izkoriščen in dovolj velik.
Dvojni alu boks po meri za električen avto.

Dvojni alu boks po meri za električen avto.

Zadovoljni trije psi in optimalno izkoriščen prostor.

Zadovoljni trije psi in optimalno izkoriščen prostor.

Aluminijast boks za psa je v celoti naš proizvod! Izdelan je 100% po meri!  Popolnoma ustreza tipu vašega vozila, prilagojen je velikosti vašega psa (psov) in narejen v skladu z vašimi željami in potrebami.

Naši boksi so v celoti varjeni ter zato trdni in kompaktni! Prednosti so tudi:

 • med vožnjo ne povzročaju hrupa in ne škripajo
 • so lahki za prenašanje 
 • psi se v njih počutijo varne, vaš avto pa bo mnogo bolj čist!

Preverite našo ponudbo alu boksov, z veseljem vam bomo svetovali. Trudimo se, da skupaj z našimi strankami vedno najdemo optimalno rešitev!

 
Dušan
 

Bili smo glavni sponzor razstave psov CAC HRUŠICA 2016!

Veseli smo, da smo v nedeljo, 29. maja, z lepimi nagradami podprli 17. državno razstavo psov vseh pasem CAC HRUŠICA 2016 v organizaciji Športnega kinološkega društva Fido Hrušica!

Smo sponzor državne razstave psov vseh pasem CAC HRUŠICA 2016!

Gre za kinološko prireditev s kar 17-letno tradicijo, ki je med razstavljavci in obiskovalci poznana po odlični organizaciji, ki vsako leto privabi na Gorenjsko številne kinologe! Ekipa organizatorjev se je potrudila, da je bila tudi letošnja prireditev nekaj posebnega, k čemur smo pripomogli tudi mi. Z lepimi nagradami smo nagradili najlepše pse razstave! Čestitke organizatorjem in vsem sodelujočim, poročilo organizatorja z rezultati najlepše ocenjenih psov razstave pa boste lahko prebrali v junijski številki Kinologa 🙂

Najlepši mladi psi rasztave CAC HRUŠICA 2016

Dušica, Dušan, Majdi

Državno prvenstvo v malem na KD Celje!

Člani Kinološkega društva Celje smo 23. 4. 2016 organizirali tradicionalno regijsko tekmovanje šolanih psov za pokal Vomar. Kot sokrajani in prijatelji pokojnega Marcela Vodovnika smo ponosni, da tekmovanje za Pokal Vomar poteka tudi na našem poligonu. V letošnjem letu  se lahko pohvalimo z udeležbo, kot je pri nas še nismo imeli! Prav zares smo zmogli organizirati »državno prvenstvo v malem«! Toliko višjih izpitov še nismo gostili pri nas. Člani našega društva smo združili moči in ideje in uspelo nam je. V prvi vrsti gre zahvala vsem, ki so na dan (pa tudi v fazi priprave) sodelovali in pomagali pri izvedbi: našemu predsedniku g. Janku Šoparju in vsem prisotnim članom, ki so priskočili na pomoč in sodelovali ves dan. Hvala skupini za motenje in ostalim ob poligonu ter seveda pomočnikom na sledi, hvala pridnim rokam v kuhinji in bifeju, v pisarni in še kje. Ponosni smo na svoje člane, da ob tako pomembnih prireditvah priskočijo na pomoč. Brez njih bi prireditev zagotovo ne uspela kot je! Vredne in uporabne nagrade za zmagovalce Comfort Dog Plus so pristavile pikico na i (po meri izdelan aluminijasti box in plastični Skudo box za psa, 2 ležišči Comfort, 2 brezrokavnika ComfortDogPlus, 5 vreč hrane ChampRegular Extra, 5 povodcev ComfortDogPlus).

Med udeleženci in publiko je bilo dobro vzdušje. V popoldanskem delu nas je na kratko zmočilo, vendar je razglasitev najboljših bila vnovič obsijana s soncem. Nepozabni  izvedbi tekmovanja  so dale ženske vodnice poseben pečat, saj so trikrat bile najboljše. Ena izmed njih je naša članica Mojca Varšek, na kar smo posebej ponosni in ji ob tej priložnosti vnovič čestitamo! Najboljša ekipa je bila tudi povsem žensko obarvana  – ŠKD Celeia. Med posamezniki je bil najuspešnejši  Mirko Flere, med vsemi  je dosegel  najboljši rezultat  v dveh disciplinah in zmago po programu IPO 3. Skupaj smo gostili kar 38 tekmovalcev: 3 po programu A, 12 po programu Bbh, 5 po programu IPO VO, 5 po IPO 1, 1 po IPO 2 in kar 12 po IPO 3. Zahvala seveda tudi strokovnemu osebju KZS: sodnikoma Hoefferle Romanu in Božu Simoniču, markerjema Janc  Aljažu in Maze Janezu ter polagalcema sledi  Radu Lukancu in Branku Šulerju.

Program A: 1.mesto Pen Nataša ŠKD Celeia, 2.mesto Slejko Andreja ŠKD Ajdovščina, 3.mesto Kotar Alenka KD Slovenska Bistrica

Program A: 1.mesto Pen Nataša ŠKD Celeia, 2.mesto Slejko Andreja ŠKD Ajdovščina, 3.mesto Kotar Alenka KD Slovenska Bistrica

Program Bbh: 1.mesto Gradišar Jože KD Trbovlje, 2.mesto Fekonja Monika Koroško kinološko društvo, 3.mesto Orel Maša KD Trbovlje

Program Bbh: 1.mesto Gradišar Jože KD Trbovlje, 2.mesto Fekonja Monika Koroško kinološko društvo, 3.mesto Orel Maša KD Trbovlje

IPO VO: 1.mesto Varšek Mojca KD Celje, 2.mesto Ferjančič Marjan ŠKD Ajdovščina

IPO VO: 1.mesto Varšek Mojca KD Celje, 2.mesto Ferjančič Marjan ŠKD Ajdovščina

IPO 1: 1.mesto Mernik Tatjana ŠKD Celeia, 2.mesto David di Davide Koroško kinološko društvo

IPO 1: 1.mesto Mernik Tatjana ŠKD Celeia, 2.mesto David di Davide Koroško kinološko društvo

1.mesto Flere Mirko KD Ljubljana, 2.mesto Dolenc Urška ŠKD Celeia, 3.mesto Novak Boštjan KD Ljubljana

1.mesto Flere Mirko KD Ljubljana, 2.mesto Dolenc Urška ŠKD Celeia, 3.mesto Novak Boštjan KD Ljubljana

Marker Aljaž Janc in KOZMOS SCHIWA`S IMPERIUM

Marker Aljaž Janc in KOZMOS SCHIWA`S IMPERIUM

Marker Janez Maze in CASTELLSTAMM'S BRITT

Marker Janez Maze in CASTELLSTAMM’S BRITT

Marker Aljaž Janc in TAURUS

Marker Aljaž Janc in TAURUS

Naj ob koncu v imenu vseh, ki smo soustvarili prijeten kinološki dan, simbolično povzamem: vzdušje odlično, hrana super in pijača hladna, pogoji – vreme in sodniki okej. Rezultati  so vedno odraz trenutne forme in če niso v skladu s pričakovanji, radi rečemo, da so »krivi sodniki« – mi ali naši psi pač ne. V  prepričanju, DA SE JE POTREBNO DRUŽITI IN ŠELE NATO TEKMOVATI, se vidimo na naslednji tekmi na KD Celje 2017 – seveda vnovič za Pokal Vomar.

Dušica

Bili smo sponzor AGILITY in RO vikenda v Žalcu!

Comfort dog plus je z lepimi nagradami podprl AGILITY tekmo v Žalcu v organizaciji KD PLUTON, ki se je odvijala 16. aprila! V zdravem tekmovalnem vzdušju se je pomerilo 153 tekmovalnih parov, v nedeljo, 17. aprila, pa smo bili s promocijsko-prodajno stojnico prisotni tudi na 2. državni tekmo RALLY OBEDIENCE.

Dušica, Dušan, Majdi